25 March Nieuws, preken, bijbelse dagboeken en videos

Geestelijk slapen

“Wat slaapt gij, staat op en bidt, opdat gij niet in verzoeking komt.” Lukas 22:46

Een gevaarlijke situatie.

Geestelijk slapenWanneer is de Christen het meest geneigd om in slaap te vallen? Is het niet als de tijdelijke omstandigheden voorspoedig zijn? Hebt u dit ook niet ondervonden? Was u niet, toen u uw dagelijkse moeilijkheden voor de troon der genade moest brengen, waakzamer dan u nu bent? Als de weg gemakkelijk is wordt de reiziger slaperig. Een andere gevaarlijke toestand is als alles aangenaam gaat in geestelijke zaken. “Christen” ging niet slapen, toen er leeuwen op de weg waren, of toen hij door de rivier ging, of toen hij met Appolyon moest vechten. Maar toen hij de heuvel Moeilijkheid halverwege had beklommen en aan een heerlijk prieeltje kwam, ging hij zitten en viel, tot zijn grote droefheid, direct in slaap. Zo’n aangenaam prieel is een plaats van lieflijke koelte, en de lucht is doortrokken met heerlijk ruikende geuren, om pelgrims in slaap te wiegen.

Wees op uw hoede.

Denk aan Bunyan’s beschrijving: “Toen kwamen zij aan een aangenaam prieel, dat de vermoeide pelgrims veel verfrissing beloofde, want het plafond was prachtig bewerkt, met groen versierd en voorzien van banken en stoelen. Er was ook een zachte rustbank, waartegen de vermoeiden konden leunen. Het prieel heette de Vriend der Traagheid, en was gemaakt om zo mogelijk vermoeide pelgrims te lokken, zodat zij daar konden rusten als zij moe waren.”

Let er op, in liefelijke plaatsen sluiten de mensen hun ogen en dwalen in het dromerige land van de vergetelheid. De oude Erskine merkte terecht op: “Ik houd meer van een brullende duivel dan van een slapende duivel.” Er is geen gevaarlijkere verzoeking, dan wanneer men niet verzocht wordt. De bekommerde ziel slaapt niet, wij zijn in gevaar om in slaap te vallen, als wij vredig vertrouwen en ten volle verzekerd zijn.  De discipelen vielen in slaap, nadat zij op de berg Jezus hadden zien veranderen van gedaante. Wees voorzichtig, blijmoedige Christen; als u zich in een aangename toestand van rust bevindt, want dan zijn de verzoekingen niet ver weg; wees zo gelukkig als u wilt, maar wees waakzaam. 

Comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Send this to a friend