Hoe kunnen we geloofsgroei verkrijgen? Voor velen is dit een heel ernstige vraag. Ze zeggen dat ze willen geloven, maar dat ze het niet kunnen. Over dit onderwerp wordt veel onzin verteld. Laten we bij het behandelen ervan heel praktisch zijn. Gezond verstand is in de godsdienst even nodig als op ieder ander gebied.
‘Wat moet ik doen om te geloven?’ Iemand die de vraag kreeg hoe een bepaalde zaak het beste gedaan kon worden, antwoordde: ‘Het is het beste om het meteen te doen.’ Als de daad eenvoudig is, is het tijdverspilling om methoden te bespreken. De snelste weg om te geloven is: geloven. Heeft de Heilige Geest u oprecht gemaakt, dan zult u geloven zo gauw u de waarheid wordt voorgesteld. U zult geloven omdat het waar is.
Het bevel van het evangelie is eenvoudig: ‘Geloof in de Heere Jezus en gij zult zalig worden’ (Hand. 16:31). Het is zinloos om dit bevel te ontwijken door vragen en uitvluchten te bedenken. Het bevel is duidelijk; laat het gehoorzaamd worden.
Maar toch, als u er moeite mee hebt, leg het dan voor God neer in het gebed. Vertel God de Vader precies wat u bezighoudt en smeek Hem of Hij de vraag door Zijn Heilige Geest wil oplossen. Als ik een bewering in een boek niet geloven kan, dan vraag ik de auteur wat hij ermee bedoelt; en als hij een betrouwbaar mens is dan zal zijn uitleg me tevreden stellen.
Veel meer zal de goddelijke uitleg van de moeilijke punten van de Schrift het hart van de ware zoeker tevreden stellen. De Heere is bereid Zichzelf bekend te maken; ga tot Hem en zie of het niet zo is. Ga meteen naar uw binnenkamer en roep: ‘O Heilige Geest, leid mij in de waarheid! Leer mij wat ik niet weet.’
Verder, als geloven moeilijk lijkt, dan is het mogelijk dat God de Heilige Geest u in staat zal stellen te geloven als u zeer regelmatig en ernstig hoort wat u moet geloven. We geloven veel dingen omdat we ze zo vaak hebben gehoord. Merkt u in het dagelijks leven niet dat als u iets vijftig keer per dag hoort u er uiteindelijk toe komt om het te geloven? Sommige mensen zijn ertoe gekomen om op deze manier heel onwaarschijnlijke beweringen te geloven, en daarom verbaast het me niet dat de Heilige Geest dikwijls de methode van het vaak de waarheid horen zegent en dat Hij het gebruikt om geloof te verwekken in dat wat geloofd moet worden.
Er staat geschreven: ‘Het geloof is door het gehoor’; hoor daarom vaak. Als ik ernstig en aandachtig het evangelie hoor, zal ik een dezer dagen dat wat ik hoor, geloven, vanwege de gezegende werking van de Heilige Geest in mijn hart. Wees er alleen zeker van dat u het evangelie hoort en verstrooi uw geest niet met te horen of te lezen wat geschikt is om u tot twijfelen te brengen.
Als dat een armzalige raad lijkt, wil ik eraan toevoegen: let op het getuigenis van anderen. De Samaritanen geloofden vanwege wat de vrouw hun over Jezus vertelde. Veel van wat we geloven is gebaseerd op het getuigenis van anderen. Ik geloof dat er een land bestaat dat Japan heet; ik heb het nooit gezien en toch geloof ik dat die plaats bestaat, omdat anderen er geweest zijn. Ik geloof dat ik zal sterven; ik ben nooit gestorven, maar veel mensen die ik ooit gekend heb, zijn gestorven en daarom ben ik ervan overtuigd dat ik ook zal sterven. Het getuigenis van velen overtuigt me van dat feit.
Luister dan naar hen die u vertellen hoe ze gered werden, hoe ze vergeving ontvingen, hoe hun karakter veranderd werd. Als u de zaak onderzoekt, zult u merken dat zo’n gered persoon net zo iemand is als u. Bent u een dief geweest, dan zult u ontdekken dat een dief zich erin verheugde om zijn zonden af te wassen in de fontein van Christus’ bloed. Bent u (ellendig genoeg) onkuis geweest, dan zult u merken dat mannen en vrouwen die op die manier gevallen zijn, gereinigd en veranderd zijn.
Bent u wanhopig, dan hoeft u zich alleen onder Gods volk te begeven en wat rond te vragen, en u zult merken dat sommigen van hen soms in dezelfde wanhoop hebben verkeerd en ze zullen er een behagen in scheppen om u te vertellen hoe de Heere hen verloste. Als u de een na de ander beluistert van hen die het Woord beproefd en betrouwbaar bevonden hebben, zal de Heilige Geest u ertoe leiden om te geloven.
Kent u het verhaal over de Afrikaan die van de zendeling gehoord had dat water soms zo hard wordt dat een mens erop kan lopen? Hij verklaarde dat hij veel geloofde van wat de zendeling verteld had, maar dat hij dat nooit zou geloven. Toen hij naar Engeland kwam, zag hij op een koude dag dat de rivier bevroren was, maar hij wilde er niet op lopen. Hij wist dat het een diepe rivier was en was er zeker van dat hij zou verdrinken als hij erop zou lopen. Hij kon er niet toe worden overgehaald om het ijs op te gaan tot zijn vriend en vele anderen erop gingen; toen raakte hij overtuigd en durfde hij op de plaats te komen waar anderen veilig hadden gewandeld.
Dus als u anderen in het Lam Gods ziet geloven en hun vreugde en vrede opmerkt, dan zult u lieflijk tot geloof worden gebracht. De ervaring van anderen is een van Gods manieren om ons aan geloof te helpen. U moet in Jezus geloven of sterven. Er is voor u geen hoop dan in Hem.
Nog beter is: let op het gezag van Hem Die u beveelt om te geloven en dit zal er sterk toe bijdragen om geloof te ontvangen. Het is niet mijn gezag, want dan zou u het inderdaad kunnen verwerpen. Maar u ontvangt het bevel om te geloven op gezag van God Zelf. Hij vraagt u om in Jezus Christus te geloven, en u moet niet weigeren om uw Maker te gehoorzamen.
De chef van een bepaalde fabriek had het evangelie vaak gehoord, maar hij was bang dat hij niet tot Christus mocht komen. Op een dag stuurde zijn directeur een brietje naar de fabriek: ‘Kom na het werk onmiddellijk naar mijn huis’. De chef verscheen bij de deur van zijn werkgever en de werkgever kwam naar buiten. Hij zei, een beetje onvriendelijk: ‘Wat wil je, John? Waarom val je me op dit tijdstip lastig? Het werk is gedaan, waar haal je het recht vandaan om hier te komen?’
‘Meneer,’ was het antwoord, ‘ik heb een briefje van u gekregen waarop stond dat ik na het werk moest komen.’
‘Dus je wilt zeggen dat je alleen omdat je een briefje van me hebt gekregen naar mijn huis komt en me buiten werktijd lastig valt?’ ‘Maar meneer,’ zei de chef, ‘ik begrijp u niet, maar ik zou denken dat ik omdat u om me gevraagd hebt, het recht heb om binnen te komen.’
‘Kom binnen, John,’ zei zijn directeur, ‘ik heb een andere boodschap die ik je voor wil lezen.’ Hij ging zitten en las deze woorden: ‘Komt allen tot Mij, die vermoeid en belast zijt en Ik zal u rust geven’ (Matth. 11:28). ‘Denk je dat je er na zo’n boodschap van Christus verkeerd aan kunt doen om tot Hem te komen?’
De arme man begreep het meteen en geloofde in de Heere Jezus ten eeuwigen leven, omdat hij zag dat hij een goede grond en volmacht had om te geloven. Dat hebt u ook! U hebt een goede grond om tot Christus te komen, want de Heere Zelf vraagt u om Hem te vertrouwen.
Als dat geen geloof in u verwekt, denk dan over de zaak waarin u moet geloven: dat de Heere Jezus Christus leed in de plaats van zondaren en in staat is om allen zalig te maken die Hem vertrouwen. Nu, dit is het meest gezegende feit dat de mensen ooit gevraagd werd te geloven. Het is de meest gepaste, de meest troostende, de goddelijkste waarheid die stervelingen ooit werd voorgesteld. Ik raad u aan er vaak over te denken en de genade en liefde te doorzoeken die het bevat. Bestudeer de vier evangeliën, bestudeer Paulus’ brieven en zie dan of de boodschap niet zo geloofwaardig is dat u gedwongen bent haar te geloven.
Maakt dat nog niets uit, denk dan aan de persoon van Jezus Christus. Denk aan wie Hij is en wat Hij deed en waar Hij is en wat Hij is. Hoe kunt u Hem betwijfelen? Het is wreedheid om de altijd betrouwbare Jezus te wantrouwen. Hij heeft niets gedaan om wantrouwen te verdienen. Integendeel, het zou gemakkelijk moeten zijn om op Hem te vertrouwen.
Waarom Hem opnieuw door ongeloof kruisigen? Kroont u Hem zo niet opnieuw met doornen en bespuugt u Hem zo niet opnieuw? Wat! Is Hij niet betrouwbaar? Hebben de krijgsknechten Hem een grotere belediging aangedaan? Ze maakten Hem tot een martelaar, maar u maakt Hem tot een leugenaar, en dat is veel erger.
Vraag niet: Hoe kan ik geloven? Maar beantwoord een andere vraag: Hoe kunt u niet geloven?
Als niets van dit alles u helpt, dan is er iets helemaal mis met u, en mijn laatste woord is: onderwerp uzelf aan God! Aan de wortel van dit ongeloof ligt vooroordeel of trots. Moge de Geest van God uw vijandschap wegnemen en u tot overgave brengen. U bent een rebel, een trotse rebel, en daarom gelooft u uw God niet. Geef uw opstand op. Gooi uw wapens neer. Geef u over op genade of ongenade. Onderwerp u aan uw Koning.
Ik geloof dat nooit een ziel zijn handen in wanhoop aan zichzelf omhoog wierp en riep: ‘Heere, ik geef me over,’ of het werd al gauw gemakkelijk voor hem om te geloven. Omdat u nog steeds strijdt met God en besluit uw eigen wil te doen, daarom kunt u niet geloven. ‘Hoe kunt gij geloven,’ zei Christus, ‘gij, die de eer van elkander neemt?’ (Joh. 5:44). Het trotse ik schept ongeloof. Onderwerp u. Geef u over aan uw God en dan zult u liefelijk in uw Zaligmaker geloven.
Moge de Heilige Geest nu op een verborgen maar krachtdadige manier in u werken en u op ditzelfde moment tot geloof in de Heere Jezus brengen! Amen.