De tussenkomst van Christus

… maar Ik heb voor u gebeden, dat uw geloof niet ophoude. Lukas 22:32

Wat is de machtige bescherming van ons geloof? De tussenkomst van onze Heiland. Het gebed is altijd goed, het is altijd iets gezegends; maar let eens op het woord in de tekst dat met grote letters staat geschreven: ‘Ik heb voor u gebeden.’ Het is de tussenkomst van Christus, die ons geloof bewaart. Er zijn drie dingen bij, die deze tussenkomst van een onschatbare waarde doen zijn: zij overheerst, voorkomt en is ter zake. In de eerste plaats: zij overheerst, want als Jezus pleit, moet Hij winnen. Zij voorkomt, want voordat de verzoeking tot Petrus komt, zegt Hij: ‘Ik heb voor u gebeden.’ Door zijn vraag heeft de satan slechts bereikt dat hij toestemming kreeg om u te verzoeken, maar Ik heb al voor u gebeden. En dan is de tussenkomst ook nog ter zake. Christus had het best mogelijke gebed gedaan: ‘dat uw geloof niet ophoude.’ Petrus heeft waarschijnlijk niet geweten dat dit het belangrijkste punt in de aanval van de satan zou zijn; misschien heeft hij gedacht dat de satan zijn liefde zou aantasten. De Heere schijnt later op die gedachte van Petrus te zinspelen, als Hij daarover tegen hem zegt: ‘Simon, Jonas zoon, hebt gij Mij lief?’ Maar de Heiland wist dat het in het heetst van de strijd zou gaan om de Vesting Geloof; en daarom heeft Hij gebeden dat er in het bolwerk een goed garnizoen gelegd zou worden, en dat de vijand het nooit in zijn macht zou krijgen – en dat is ook niet gebeurd.

Steun ons met een donatie

Geachte bezoeker, mede dankzij uw hulp kunnen wij de kwaliteit en toegankelijkheid van Het Spurgeon Archief voortzetten.

Download Artikel

Download in PDF, Word of Print

Contact

C.H. Spurgeon

Charles Haddon Spurgeon

1834 – 1892 Was een Engelse baptistenpredikant in de puriteinse traditie. Belangrijke onderwerpen uit zijn prediking waren de vergeving van zonden en de noodzaak van wedergeboorte.

Ontdek meer van Het Spurgeon Archief

Abonneer u nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder